Nespavosť u seniorov

O nespavosti hovoríme, keď máte všeobecný problém so zaspávaním, keď sa budíte často v noci, alebo keď sa budíte príliš skoro ráno a už nemôžete zaspať. Bohužiaľ, čoraz viac ľudí trpí nespavosťou. Aj keď donedávna postihovala nespavosť hlavne starších a chorých ľudí, dnes majú problémy so spánkom aj mladí ľudia a dokonca aj deti. Dostatočný odpočinok a spánok pritom dokážu odvrátiť, spomaliť alebo oddialiť nástup mnohých chorôb u seniorov, preto by sa mu mala venovať veľká pozornosť.

Koľko spánku potrebuje senior?
Je to individuálna záležitosť, ktorá závisí okrem iného od o genetických faktoroch a od životného štýlu. Vo všeobecnosti môžeme však povedať, že optimálna dĺžka spánku starších ľudí je 7-8 hodín. Nie je však dôležitá dĺžka, ale skôr jeho kvalita. Ak sa senior po prebudení cíti plný energie a odpočinuto, nie je dôvod na paniku, aj keď spal len 5 hodín.

Príčina nespavosti
Hlavnou príčinou nespavosti u seniorov sú zvyčajne pridružené zdravotné diagnózy ako bolesť svalov a kĺbov, ktorá nedovoľuje nájsť si správnu polohu v posteli. Typickým problémom je aj častá potreba močenia počas noci. Seniorom narúša spánok aj depresia, nedostatok pohybu, ale aj vedľajšie účinky liekov. Dôležitým faktorom je aj psychika, kedy pocit strachu zo samoty, problémy v rodine, úzkosti atď. nedovoľujú uvoľniť myseľ a navodiť spánok.

Pre kvalitný spánok dodržujte nasledujúce pravidlá:

1. Pozor na kofeín – Z pitného režimu seniora v poobedňajších hodinách odstráňte kávu, čierny čaj, kofolu, colu a nápoje, ktoré obsahujú veľa cukru a kofeínu.

2. Pohyb – Kvalitu spánku zlepší každodenný pohyb na čerstvom vzduchu. Prechádzku by ste mali absolvovať najneskôr tri hodiny pred spaním, aby ste spánok naopak neoddialili nabudením organizmu. Celodenné ležanie či naopak veľa pohybu môžu narušiť spánok ešte viac. Pri aktivitách je potrebné zohľadniť zdravotný stav seniora. Ak pohyb na čerstvom vzduchu nie je možný skúste cez deň vymyslieť inú aktivitu ako je napríklad hranie spoločenských hier.

3. Rutina – Nástup spánku zabezpečí dodržiavanie presného času zaspávania a zobúdzania sa. Vytvorte seniorovi pred spaním niekoľkobodovú rutinu, ktorú budete dodržiavať každý deň, aby sa organizmus pripravil na spánok. Napríklad spravte mu relaxačný kúpeľ, prečítajte kúsok knihy, meditujte, vykonajte večernú toaletu a pod.

4. Správne podmienky na spánok – Pred spaním vyvetrajte miestnosť, vypnite hudbu, telefón, televízor, všetky zdroje svetla, či tikajúce hodiny. Dôležitá je správna teplota v izbe, ktorá nemá byť príliš nízka ani vysoká, ticho a tma. Dôležitá je tiež aj posteľná bielizeň, kvalitný matrac a pyžamo. Všetko by malo byť čisté a úhľadne. Predsa do peknej postele s peknými obliečkami sa bude tešiť každý.

5. Nejedzte a nepite veľa vody pred spaním – Posledné, ľahko stráviteľné jedlo by sa malo podávať 2-3 hodiny pred spaním. K uvoľneniu pomáha pohár teplého mlieka či kakaa pred spaním. Pozor však na množstvo tekutín, aby močový mechúr seniora nezobudil hneď ako zaspí.

6. Uvoľnite myseľ – Pred spaním sa vyrozprávajte o svojich problémoch a pocitoch. Ak máte ťažkosti sa zveriť opatrovateľke, napíšte si svoje pocity na papier, či do denníka. Napíšte si čo ste zažili cez deň a pripravte si program na ten ďalší. Ak Vám stále pred spaním behá myseľ na plné obrátky skúste náš overený tip. Zatvorte oči a začnite postupne na každé písmenko z abecedy hovoriť za čo ste v živote vďačný/á, šťastný/á. Napríklad A – som vďačný/á za Autora knihy, ktorá má inšpirovala. B – som šťastný/á, že som spoznala susedku Boženu, C – som šťastný/á, že mi môj vnuk priniesol Cukríky. Môže to byť čokoľvek a v akej podobe si len dokážete predstaviť.