Bezpečný domov pre seniora

Takmer každý človek má doma babku alebo dedka a tak téma bezpečnosti seniora je stále aktuálna a každému z nás blízka. Cieľom je vytvárať čo najlepšie a najbezpečnejšie podmienky pre život našich blízkych v období jesene ich života. V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov ako vytvoriť svojim blízkym miesto, kde sa budú cítiť príjemne a bezpečne.

Spoločnosť je vždy vítaná
Starší ľudia, aj keď o tom často nahlas nehovoria, potrebujú pozornosť a spoločnosť. Najzraniteľnejší sú seniori, ktorí prišli o manžela/manželku a tak sa v domácnosti nachádzajú často sami. Ak má navyše senior zdravotné problémy, vyžaduje si ešte viac pozornosti a najčastejšie je nevyhnutná pomoc profesionálnej zdravotnej sestry alebo opatrovateľky. Preto určite stojí za to využiť opatrovateľskú službu, ktorá vám poskytne kvalifikovanú opatrovateľku, ktorá sa bude o vášho blízkeho starať a pomôže mu s hygienou, stravovaním, dodržiavaním liečebného režimu či udržiavaním chodu domácnosti. Spoločnosť je veľmi dôležitým krokom k bezpečnosti!

Dôležité body bezpečnosti
Starší ľudia sú dôveryhodní a sú ľahkým terčom podvodníkov a zlodejov. Preto je veľmi dôležité upozorniť vášho dedka, babku, mamku či otca ako postupovať, aby sa nestali obeťou trestného činu. Aj keď sa vám možno nasledujúce body zdajú ako samozrejmosť, určite im venujte pozornosť a neustále na nich vašich blízkych upozorňujte.

1. Vždy zamknite dvere, aj keď ste vo vnútri bytu alebo domu a neotvárajte cudzím ľuďom. Pri odchode z domu zatvorte okná a dvere a kľúče uschovajte na bezpečnom mieste, napríklad vo vnútornom vrecku tašky.

2. Dávajte pozor na ľudí, ktorí vám chcú dať niečo zadarmo a nahovárajú vám, že ste vyhrali súťaž, ktorej ste sa nezúčastnili. Nikdy neposkytujte svoje osobné údaje cudzej osobe či už osobne alebo cez telefón.

3. Korešpondenciu, dokumenty a papiere s osobnými údajmi starostlivo zlikvidujte tak aby sa k osobným údajom nedostali cudzie osoby.

4. V prípade návštevy elektrikára, plynára alebo iného odborníka zabezpečte seniorovi spoločnosť blízkej osoby či opatrovateľky a ubezpečte sa, že daný odborník je naozaj pracovník danej inštitúcie. Nikdy nepodpisujte zmluvy, ktoré vám vo dverách nanúti údajný pracovník elektrárni, plynárni a podobne. Vždy si dôsledne overte informácie, ktoré vám podáva a nepodpisujte nič pod tlakom.

5. Nenechávajte si veľa hotovosti doma.

Vybavenie bezpečného domova pre seniora
Každý bezpečný domov pre seniora by mal byť vybavený niekoľkými prístrojmi a pomôckami, ktoré uľahčia každodenný život starších ľudí a zabezpečia im bezpečie a pohodlie. Prinášame vám zoznam vecí, ktoré by nemali chýbať žiadnemu seniorovi.

1. Vyhrievacia prikrývka, deka, vankúš či teplé protišmykové papuče to všetko je nevyhnutým vybavením každej domácnosti, kde žije senior. Je všeobecne známe, že starším ľudom býva chladnejšie a preto je dôležité aby ste zabezpečili tými pomôckami dostatočný tepelný komfort vašim blízkym.

2. Madlá v kúpeľni uľahčia seniorom každodennú toaletu. Užitočnou je tiež stolička v sprche, ktorá zvyšuje pohodlie pri kúpaní. Ďalšou nevyhnutnou pomôckou je protišmyková podložka do vane a sprchového kúta, ktorá znižuje riziko nehôd.

3. Pomôcky, ktoré uľahčia obliekanie odevov ako dlhý obuvník, pomocník na obliekanie a vyzliekanie ponožiek, podávač predmetov či pomocník na obliekanie nohavíc sa môže ukázať ako ideálne riešenie pre ľudí, ktorí majú ťažkosti s každodenným obliekaním kvôli bolestiam chrbta. Pokiaľ má senior opatrovateľku, všetku pomoc pri obliekaní zaobstará kvalifikovaná opatrovateľka.

4. SOS hodinky pre seniorov je užitočná vec, ktorá prispeje k bezpečnosti vášho blízkeho. Na trhu je mnoho modelov, ktoré majú v sebe zabudované GPS, pulzomer, senzor pádu, SOS tlačidlo, krokomer a ďalšie výhody. Výber takéhoto zariadenia je mimoriadne praktický krok k bezpečnosti. Ak sa senior necíti dobre, stane sa mu neobvyklá situácia, stačí, keď stlačí jedno tlačidlo a okamžite dostanete upozornenie na váš telefón vy aj opatrovateľka.

5. Dávkovač na lieky ocení každý senior, ktorý denne užíva viac liekov. V dávkovači si pohodlne rozdelí lieky podľa dňa v týždni a podľa toho, či má liek užiť ráno, na obed či večer. Do dávkovača môže senior či opatrovateľka počas nedele si nachystať lieky na celý ďalší týždeň a pri užívaní tak získate prehľad a nestane sa vám, že niektoré lieky vynecháte.

Na trhu je veľa pomôcok, ktoré uľahčia život seniorom. Pamätajte však, že nič nemôže nahradiť vašu lásku, pozornosť, rozhovor alebo čas strávený spolu. Vážte si svojich rodičov a starých rodičov a nezabudnite, že sa o vás kedysi starali. Nech je domov našich seniorov vždy spojený iba s vrelou atmosférou a bezpečnosťou!