6 tipov ako tráviť voľný čas so seniorom

Každú opatrovateľku alebo opatrovateľa staršej osoby určite viackrát napadlo, ako tráviť voľný čas so svojím zverencom. Došli vám nápady? Tím Opatruj doma vám prináša 6 osvedčených a spoľahlivých spôsobov, ako tráviť voľný čas so seniorom. Pamätajte však, že voľno-časové aktivity závisia vo veľkej miere od zdravia a možností staršieho človeka, jeho záujmov a zvykov.

1. Čítanie literatúry alebo novín
Čítanie kníh či dennej tlače je skvelou aktivitou, ktorou viete vyplniť voľné chvíle každý deň. Vyhľadajte žáner, o ktorý sa senior zaujíma. Môže to byť napríklad dobrodružná, historická či náučná literatúra. Vytvorte si rutinu. Čítajte si napríklad dennú tlač, kde sa senior dozvie o aktuálnom dianí v regióne pri raňajkách či obede.

2. Počúvanie hudby
Hudba lieči telo a dušu. Je skvelé začať deň s niekoľkými minútami obľúbenej hudby. Má váš senior rád ľudovú či klasickú hudbu? Nájdite jeho obľúbené hity na internete, ktoré ho rozveselia.

3. Prezeranie fotoalbumov
Prezeranie fotoalbumov je skvelý spôsob, ktorý môže zblížiť opatrovateľku so seniorom. Je to návrat do jeho minulosti, kedy si môže zaspomínať na staré časy. Pri prezeraní sa bude môcť podeliť s vami o zážitky, skúsenosti a spomienky.

4. Varenie
Nájdite chutný recept alebo vyberte spoločne jedlo, ktoré má senior rád. Môže to byť nejaká polievka či koláč. Podľa možnosti seniora si rozdeľte úlohy. Môže napríklad miešať plnku či ošúpať zemiaky. Varenie a pečenie je dobrý spôsob relaxácie a starší človek má dobrý pocit, že si niečo pripravil spolu s vami.

5. Spoločenské hry
Vo voľnom čase môžete hrať aj spoločenské hry, napríklad šach, človeče, dámu či karty. Je to príjemný spôsob, ako tráviť voľný čas miesto neustáleho sledovania televízie. Vyberte príslušnú úroveň obťažnosti hry a čas vám rýchlo ubehne.

6. Prechádzky
Ak je dobré počasie a neexistujú žiadne zdravotné kontraindikácie pre pohyb, stojí za to tráviť čas vonku. Čerstvý vzduch vynikajúco pôsobí na celé telo, uvoľňuje ho a okysličuje. Priaznivo tiež ovplyvňuje imunitu a zlepšuje krvný obeh. Prechádzka s opatrovateľkou či iným človekom môže byť niekedy oveľa príjemnejšia a dokonca motivujúcejšia. Stačí aj polhodinová prechádzka na čerstvom vzduchu, výlet do parku alebo do lesa.

Odporúčame vám, aby ste si z tohto zoznamu vybrali činnosti, ktoré vyhovujú vášmu zverencovi. Je dôležité tráviť spoločný čas príjemným spôsobom. Čas staroby môže byť skvelým časom na pokračovanie vo vášňach, ktoré v minulosti z nejakého dôvodu senior zanechal. Nie je to len o čítaní kníh alebo počúvaní rádia. Možno váš senior miluje maľovanie alebo zbiera známky a tak v tejto vášni môže počas staroby pokračovať.