Ako prežiť Vianoce bez zbytočných odpadkov

Blíži sa najkrajší čas v roku, čas radosti a pokoja, čas Vianoc. Aj keď pre mnohých z vás je to aj čas stresu, bláznivého nakupovania a pečenia. Ako sa vyhnúť v tomto čase tvorbe zbytočných odpadkov a prežiť sviatky minimalisticky, by sme si mali brať príklad od našich starých rodičov, dôchodcov a seniorov, ktorí tieto užitočné rady, ktoré vám prinášame praktizovali už dávno. Na základe týchto rád vás pozývame prežiť Vianoce ako náš tím Opatruj doma s myšlienkou zero waste. Ak budete prežívať Vianoce skromnejšie uľaví sa nie len prírode, ale aj vám.

1. Použite noviny ako baliaci papier
Šetrite naše lesy! Miesto baliaceho papiera využite noviny. Aj keď na prvý pohľad sa vám nemusí páčiť myšlienka zabaleného darčeka v novinovom papieri. Novinový papier nemusí vyzerať nezvyčajne! Previažte darček ozdobnou stuhou, či namaľujte na papier snehové vločky. Aj tento nezvyčajný baliaci papier nezabudnite zrecyklovať do modrých kontajnerov!

2. Nekupujte zbytočnosti
Pod vianočným stromčekom nemusíte nájsť tri balenia kozmetiky či rôzne sady hrnčekov. Určite stojí za to si pre každého člena rodiny vybrať jeden kvalitný darček, po ktorom daný človek túži. Skvelým darčekom, ktorý sa teší veľkej obľube posledné roky je zážitok. Darujte svojím najbližším vstupenku do divadla, permanentku do fitka či víkendový pobyt. Určite ste už počuli od svojich starých rodičov vetu: ,, že nám už nič netreba!“. Ale čo tak darček ako pobyt v kúpeľoch, kde si oddýchnu, absolvujú liečivé procedúry a kde sa o ich opatrovanie postará kvalitný personál?

3. Spravte si výzdobu sami
Či už ste domácnosť s malými deťmi alebo opatrujete vášho dedka a babku, výzdobu určite nekupujte! Výroba dekorácií na stromček, adventného venca či papierových ozdôb na okno je zábavná ako pre najmenších, tak aj pre tých najstarších. Na stromček sú skvelými ozdobami sušené ovocie, dekorácie zo studeného porcelánu, či ručne šité ozdoby. Adventný veniec si vyrobte z kúskov ihličnatých konárov, ktoré môžete ozdobiť šiškami či orechmi. Najhodnotnejšie na týchto dekoráciách je spoločne strávený čas!

4. Kúpte si stromček v kvetináči
Ak máte doma už starý umelý stromček, ktorý by ste chceli vymeniť za nový, určite si nekupujte znova umelý stromček. Kúpte si miesto toho ihličnatý stromček v kvetináči, ktorý využijete počas viacerých rokov alebo ho môžete po sviatkoch v jari zasadiť. Starý umelý stromček určite nevyhadzujte, ale jeho vetvičky využite na dekorácie. Vyrobte si z nich veniec na dvere či dekoráciu na štedrovečerný stôl.

5. Dajte stop prejedaniu
Pred Vianocami si urobte zoznam jedál a koláčov, ktoré chcete variť a piecť a urobte si zoznam do obchodov podľa neho. Nekupujte množstvo sladkosti, ktoré na vás vykúkajú z každého roku. Stavte radšej na ovocie, ktorého šupky môžete skompostovať. Varte a pečte primerané množstvo. Ak aj podľahnete panike a napečiete viac koláčov ako dokážete sami zjesť, nevyhadzujte ich ale nájdite v okolí niekoho, koho by ste nimi potešili. Chuť a vôňu domácich koláčov môžete priniesť napríklad seniorom a dôchodcom, ktorí sú odkázaní na starostlivosť v domovoch sociálnych služieb či na domácu starostlivosť.

Na záver spravte dobrý skutok!
Vianoce sú ten správny čas na spravenie dobrých skutkov. Nakúpte darčeky z chránenej dielne alebo podporte činnosť neziskovej organizácie. Darujte svoje oblečenie, nadbytočnú elektroniku, knihy, hračky a podobne neziskovým organizáciám alebo sociálne slabším skupinám ľudí!