#Ostávame doma

V tejto neľahkej situácii, ktorá postihla nielen ľudí vo svete, ale aj na Slovensku, z dôvodu šírenia koronavírusu ostalo mnoho opatrovateliek doma. Niektoré z vás nemôžu vycestovať za hranice Slovenska, iné zo žien sa po návrate ocitli v dvojtýždňovej karanténe aj s rodinnými príslušníkmi.  Preto sme pre Vás v dnešnom blogu zhrnuli zopár užitočných tipov, čo všetko môžete robiť počas toho, kým zostanete doma. Samozrejme, inšpirovať sa môže každý.

 

1. Čítanie

Mesiac marec je charakterizovaný ako mesiac kníh a preto siahnuť po dobrej knihe nikdy nie je na škodu. Pri čítaní vieme aspoň na chvíľu uniknúť do iného sveta a nemyslieť na nič iné. Stačí si len vybrať práve tú, ktorá by vás mohla zaujať najviac.

 

2. Cvičenie doma

Pohyb v akejkoľvek forme je alfa a omega zdravého životného štýlu. Existuje mnoho rôznych cvikov, ktoré môžete vyskúšať aj doma. Skúste napr. strečing, jógu, zumbu alebo aerobik. Je dokázané, že cvičenie prospieva nielen telu, ale má aj priaznivý vplyv na naše psychické zdravie. Na www.youtube.com nájdete množstvo videí, vďaka ktorým môžete cvičiť aj z pohodlia domova.

 

3. Upratovanie

Práve teraz je ideálny čas na upratanie celého domu, či bytu. Okrem dezinfikovania povrchov, ktoré je v súčasnosti veľmi dôležité, môžete napr. vytriediť šatník a zbaviť sa tak oblečenia, ktoré už nenosíte. Oblečenie nemusíte vyhadzovať. Ak to situácia bude umožňovať, časom ho môžete darovať niekomu ďalšiemu komu poslúži. Dokonca môžete z oblečenia pre niekoho vyrobiť rúška na tvár, ktorých je aktuálne nedostatok. Každý dobrý skutok sa ráta dvakrát. :)

 

4. Krátka prechádzka v lese

Ak sa potrebujete vyvetrať, prechádzka do lesa je správna voľba. Pobyt na čerstvom vzduchu prospeje telu aj duši. Príroda sa začína pomaly prebúdzať a obliekať do zelených farieb. Na niektorých miestach natrafíte dokonca aj na prvé lístky medvedieho cesnaku, či prvé jarné kvety.

Majte ale na pamäti, že sa neodporúča chodiť na miesta, kde sa pohybuje veľa ľudí. Zároveň tiež pripomíname, že opatrovateľky, ktoré sú v karanténe, musia ostať doma a nesmú chodiť von!!!

 

5. Pozrieť si dobrý film

Dni si môžete krátiť aj sledovaním filmov, či seriálov. Možno ste sa už dlhšiu dobu chystali pozrieť si nejaký film ale nikdy na to nebol čas. Na internete nájdete aj rôzne odporúčania a rebríčky. Inšpirovať sa môžete aj na webovom portáli https://www.csfd.cz, kde nájdete aj rebríček najlepších filmov, či hodnotenia od ľudí. Stačí si len vybrať

 

6. Vyskúšajte niečo nové

Čas doma sa dá využiť aj na rozvíjanie svojich zručností alebo vedomostí. Vyskúšajte uvariť nové jedlo, prípadne upiecť pre svojich blízkych chutný zákusok. Vyskúšať môžete aj mobilnú aplikáciu, či stránku na facebooku “Tasty”, ktorá je v posledných rokoch veľmi obľúbená medzi milovníkmi dobrého jedla a skvelých nápadov. Taktiež sa môžete zlepšovať v cudzom jazyku. Mnoho opatrovateliek cestuje za pracou do zahraničia a svoje voľné chvíle si krátia tým, že pracujú na tom, aby ovládali cudzí jazyk stále lepšie a lepšie. Šancu môžete dať aj svojej kreativite a vyskúšať si vyrobiť nejakú domácu dekoráciu. Dokonca aj na internete môžete nájsť množstvo inšpiratívnych videí.

 

7. Venovať sa rodine

Nie nadarmo sa vraví: „Rodina je základ“. Využite tú možnosť, že môžete byť spolu. Hrajte sa s deťmi, spoločne vytvárajte nové veci, vyskúšajte vyššie spomínané tipy a hlavne si užívajte čas s rodinou, ktorý je tak vzácny.

 

Dúfame, že sme vám priniesli aspoň nejaký nápad, ako môžete tráviť chvíle doma. Vieme, že táto momentálna situácia určite nie je pre nikoho príjemná. Ale ak sa na to pozrieme z iného uhla pohľadu, zrejme nastal  ten čas, aby sme sa všetci na tejto planéte na chvíľu zastavili a pochopili vzácnosť nášho bytia. Aby sme si začali vážiť život, zdravie, rodinu, priateľov, lásku, prírodu, tešili sa z maličkosti a hlavne si vážili všetky tie veci, ktoré nás obklopujú a ktoré sú skutočne dôležité.