Opatrovanie seniorov, ktorí odmietajú opateru, alebo ako sa nenásilne zblížiť so seniorom.

Skúšate možné aj nemožné ale váš klient sa k vám stále chová odmerane a odmieta vašu spoločnosť? Takéto správanie u staršieho človeka  si zaslúži veľkú dávku trpezlivosti zo strany opatrovateľky, a preto sme si pre vás pripravili zopár rád, ako sa nenásilne zblížiť so seniorom.

 

Všetko je o komunikácii

Základom správneho fungovania medziľudských vzťahov je priateľská komunikácia. Mnoho seniorov má rôzne ochorenia a prejavuje sa u nich náladovosť. Dôležité je sa obrniť pred rôznymi reakciami z ich strany. Ako opatrovateľka by ste mali k pacientovi pristupovať vždy priateľsky, s úsmevom a pochopením. Hoci niekedy aj vy možno nemáte svoj deň, nesnažte sa byť nepríjemná. Hovorte so seniorom o jeho živote, čomu sa venoval v mladosti, či má nejaký koníček, zaujímajte sa viac o jeho osobu, aby ste ho lepšie spoznali. Aj keď sa možno s vami nebude mať chuť rozprávať, časom si všimne váš záujem a určite zmení svoj postoj.

 

Uvarte klientovi jeho obľúbené jedlo

Veľakrát sa stáva, že opatrovateľky nastúpia do nového prostredia a nevedia, čím by ulahodili opatrovanej osobe. Pýtajte sa, čo má najradšej. Ak nemá obľúbené jedlo, vyskúšajte pripraviť niečo sami. Pri príprave dbajte aj na úpravu jedál podľa potrieb pacienta. Niektorí starší ľudia  totiž musia obmedzovať mastné, ťažké alebo sladké jedlá. Aj dobrým jedlom si môžete získať sympatie druhej strany.

 

Prezerajte si staré fotografie

Ako bolo už vyššie spomenuté, zaujímajte sa o jeho život. Čo robil v minulosti, čomu sa venoval. Ako pomôcku môžete použiť fotografie, ktoré si budete spoločne prezerať.

 

Prekvapte svojho klienta

Starším ľuďom sa dnes dostáva menej pozornosti. Vyskúšajte kúpiť nejakú maličkosť, ktorá by ho potešila. Obdarovať niekoho len tak dodnes nevyšlo z módy.

 

Nesnažte sa ho zmeniť

V prvom rade nemeňte u človeka jeho návyky. Ani vám by sa určite nepáčilo, keby vám niekto chodil po byte a menil veci, ktoré sú zaužívané. Každý človek má svoje zvyky a určité veci vo svojom živote chce mať tak, ako chce on. Rovnako sa nesnažte byť  prehnane pozitívny a chcieť od človeka, aby sa pod minútou správne naladil. Ide predsa o staršieho človeka a jeho správanie je často podmienené vplyvom choroby alebo vekom.

 

Majte na pamäti, že rady, ktoré sme vám spomenuli nemusia vždy zaručene fungovať. Pripravte sa na to, že budete potrebovať hlavne veľkú dávku trpezlivosti. Najdôležitejší je čas. Dajte pacientovi priestor a nesnažte sa nič siliť. Časom sa to možno podarí.