Cestovanie so seniorom – príprava na cestu, vhodné miesta k návšteve

To, že je človek starší neznamená, že by mal sedieť iba doma pri televízore. Ak cestujete niekam a chcete so sebou zobrať aj svojho staršieho rodinného príslušníka , prípadne pacienta, ktorého opatrujete, nemali by ste zabudnúť na tieto zásady. Zoradili sme pre vás najdôležitejšie body ako sa pripraviť na cestu so seniorom.

 

1.Poraďte sa s lekárom

S vyšším vekom sprevádzajú ľudí aj rôzne ochorenia, pre ktoré by ste mali byť viac obozretný. Svojho pacienta alebo príslušníka rodiny pred vycestovaním vezmite k lekárovi, ktorý určí, či je daná osoba v stave zvládnuť cestu, ktorú plánujete.

 

2.Vyberajte vhodnú destináciu

Výber cesty závisí od zdravotného stavu seniora. Určite by ste sa mali vyhnúť exotickým destináciám a náročným horským trasám. V súčasnosti organizujú cestovné kancelárie rôzne poznávacie zájazdy prispôsobené pre ľudí v staršom veku. Každopádne, aj keď necestujete ďaleko, vždy musíte cestu prispôsobiť potrebám človeka. Odporúča sa robiť aj viacero prestávok na to, aby si senior precvičil svalstvo na nohách a rukách.

 

3.Nezabudnite na lieky

Srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka, epilepsia a iné ochorenia si vyžadujú pravidelné užívanie liekov, ktoré predpísal ošetrujúci lekár. Preto by ste na cestu nemali zabudnúť pribaliť pacientovi všetky potrebné lieky. Okrem povinných liekov buďte pripravený aj na iné situácie ako sú hnačky, úpal, teplota, prípadne úraz.

 

4.Tekutiny a jedlo

Pitný režim je potrebné dodržiavať. Pri dlhej ceste v aute, vo vlaku, alebo v autobuse nezabúdajte pribaliť  fľašu vody, prípadne niečo na jedenie. Dbajte na to, aby pacient pravidelne pil, pretože ľudia v staršom veku nepociťujú smäd a vaša cesta by sa mohla zmeniť na nepríjemnú udalosť spojenú so zdravotnými komplikáciami.

 

5.Pozor na teplo!

Ak cestujete do teplejšieho prostredia, dávajte si obzvlášť pozor na prehriate organizmu. Pri prehriatí organizmu môže vzniknúť úpal, ktorého príznaky výrazne znepríjemnia cestu. Je veľmi dôležité aby sa starší ľudia chránili pred slnkom napr. klobúkom. Na ochranu pokožky na rukách alebo nohách sa oplatí pribaliť aj ochranné krémy.

 

Je dokázané, že cestovanie a aktívny životný štýl majú na zdravie seniorov pozitívny vplyv. Preto odporúčame miesta, na ktoré budú spomínať a budú zároveň prospešné pre jeho zdravie. V ponuke sú napr. nenáročné turistické trasy alebo výlety do hôr. Využiť môžete aj služby našich kúpeľov či historické pamiatky, hrady, zámky, prípadne pútnické miesta.