Ako sa vyrovnať so smrťou pacienta

Všetci veľmi dobre vieme, že nikto na svete nie je večne. Keď odíde blízka osoba, je to často veľmi ťažké a nedá sa s tým len tak zmieriť. Určite si väčšina z vás svojho pacienta obľúbi až tak, že keď príde jeho čas a pacient zomrie, ťažko sa s tým viete vyrovnať. Trávite s pacientom 24 hodín denne, 7 dní v týždni, pomáhate a staráte sa o neho, a preto je pochopiteľné, že to zasiahne každú z vás.

 

Každý človek je však iný a každý sa v takej situácii vyrovnáva po svojom. Slabšie povahy sa zvyknú zmieriť so stratou veľmi ťažko. Rozhodli sme sa pre vás pripraviť zopár užitočných rád, ako aspoň trošku zabudnúť na smutné obdobie, ktoré vás môže pri tejto práci zastihnúť.

 

  1. V prvom rade by ste sa mali pripraviť na kolobeh otázok, ktorými vás budú zasypávať ľudia vo vašom okolí. My ľudia sme zvedavé stvorenia a niekedy si neuvedomujeme, že otázky podobného typu sú pre danú osobu nepríjemné. Niekedy však nie je na škodu porozprávať sa s blízkou osobou, ktorej dôverujete. Síce sa nevyhnete slzám a tichu, ktoré sú v danej situácii na mieste, ale aspoň vám bude o trochu ľahšie, že ste svoje pocity zo seba dostali von.
  1. Určite sa vám stane, že budete na svojho pacienta neustále myslieť. Je to pochopiteľné, veď ste s ním strávili mnoho času. Myšlienky nás ale často dokážu ovládať až natoľko, že si v hlave vytvárame rôzne scenáre. Preto je dobre si v tomto náročnom období nájsť nejakú aktivitu, pri ktorej aspoň trochu vypnete.
  1. Mali by ste myslieť aj na seba. Hoci vám je celej situácie veľmi ľúto, už to nezvrátite. Určite sa neuzatvárajte do seba. Ak vám vaše okolie ponúka pomocnú ruku, neodmietajte ich.
  1. Odporúčame v tomto období vyskúšať aj silu matky prírody prostredníctvom byliniek. Veľmi dobre pôsobí na náš organizmus aj čaj z medovky. Má priaznivé účinky na myseľ a pozdvihuje náladu.
  1. Dokonca aj zvieratá vedia byť veľmi dobrou terapiou a liekom na všetko. Mnoho ľudí sa čuduje ako napr. pes alebo mačka vedia pozitívne vplývať na človeka. Pravda je taká, že v oblasti duševného zdravia dokážu zázraky. Tým, že sa venujete svojmu domácemu maznáčikovi odvádzate svoju pozornosť od straty, ktorá vás zasiahla a zároveň vám dodávajú energiu a chuť do života

 

Ak si neviete dať rady, neustále vás trápi smútok a odzrkadľuje sa to už aj na vašom zdraví, nie je hanba vyhľadať odbornú pomoc.